YTÜ Mühendisleri Türkiye’nin ‘Balıkçı Gemisi’ İhracatına Katkı Sağlıyor
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) genç mühendisleri tarafından geliştirilen yenilikçi ve sürdürülebilir projeler, Türkiye’nin ‘Balıkçı Gemisi’ ihracatına büyük katkı sağlıyor. Yarışma kapsamında YTÜ öğrencileri özel ödül dahil olmak üzere tüm ödülleri kazandılar.
Dünyada balıkçılığın merkezi olarak bilinen Norveç için hazırlanan projeler, ülkemizi dünyada temsil edecek. Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin (GYHİB) düzenlediği ’13. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’nda 35 öğrenci 14 proje ile yer aldı. YTÜ’lü öğrenciler, ‘Balıkçı Gemisi’ dalında düzenlenen yarışmada özel ödül dahil tüm ödüllerin sahibi oldular. Projeleri yenilikçi, “0” karbon, çevre dostu ve otonom özellikleriyle rakiplerini geride bıraktı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye, 923 milyon 516 bin dolarlık gemi yat ve hizmetleri ihracatında dünya lideri konumunda. Bu ihracatın başlıca alıcısı olan Norveç’e özel olarak genç mühendisler tarafından tasarlanan gemiler dikkat çekiyor. Sürdürülebilirlik kapsamında hazırlanan ve dereceye giren projeler şunlar:
Birincilik Ödülü “Freyr” Projesine
Yıldız Teknik Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği “Freyr” projesi birincilik ödülüne layık görüldü. YTÜ öğrencileri Furkan Arıkan, Ramazan Toprak ve Nurseli Bayram tarafından tasarlanan ‘Freyr’ projesi, 2 bin 500 metreküplük geniş saklama kapasitesiyle dikkat çekiyor. Karbon emisyonu sıfıra yakın seviyede olan tasarım, somon avcılığı ve işleme süreçlerinde verimliliği artırarak çevre dostu bir yaklaşım sergiliyor.
Balıkların Taşınma Süreci Tamamen Otonom
YTÜ öğrencileri Furkan Kara, Furkan Coşkun ve Abdulkadir Turhan ekibi ikincilik ödülüne layık görüldü. ‘Aurora’ projesi, LNG yakıt sistemi ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla donatılmış bir balıkçı gemisi olarak öne çıkıyor. Balıkların dondurucu ambarlara taşınma süreci tamamen otomatik hale getirilmiş.
Samandağ, Operasyonel Verimliliği Artırıyor
Operasyonlarının tüm aşamalarında çevreye duyarlı bir yaklaşım sergileyen ‘Samandağ’ projesi üçüncü oldu. YTÜ ve Maltepe Üniversitesi öğrencileri Mert Demirkoparan, Ali Fuat Bayram ve Yunus Emre Şenyurt tarafından geliştirilen tasarım, balıkların işlenmesi ve saklanmasında operasyonel verimliliği artırmayı hedefliyor.
Günlük 60 Ton Balık İşleme Kapasitesine Sahip Gemi
Türk Loydu Özel Ödülü “Dalay” projesine verildi. YTÜ ve Maltepe Üniversitesi öğrencileri Berat Yağmur, Asena Çataloluk, Meliha Nida Güler ve Sevcan Nur Karabıyık’a ödül takdim edildi. “Dalay”, sahip olduğu entegre balık işleme fabrikası ile diğer gemilerden ayrışıyor ve günlük 60 ton balık işleme kapasitesine sahip.
Yarışmada dereceye giren tasarımcılara toplamda 330 bin TL ödül verilirken, 2025 yılındaki tasarım yarışmasının konusu “24 Metre Altı Motorlu Yelkenli (Motorsailor) Tekne Tasarımı” olarak belirlendi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı